Leeftijdsverschil in relaties en alles wat daarbij komt kijken.

De nieuwe online community en informatieve website voor en door mensen met leeftijdsverschil in een relatie.

Liefde maakt blind

door | zaterdag 25 januari 2020 | Nieuws uit de media | 0 Reacties

Wij zijn Elkana en Wim Oosterveen. Wim is geboren op 24 november 1960. Ik ben geboren op 9 oktober 1987. We delen sinds 14 januari 2003 de liefde en op 30 september 2006 zijn we getrouwd. Sinds die tijd wonen we samen in Heerde. Toen mijn ouders wisten dat ik een veel oudere vriend had waren ze uiteraard niet erg blij.

Vooroordelen

Omdat wij, Wim en ik, een bijzondere relatie hebben vanwege het leeftijdsverschil zijn er al veel vooroordelen naar onze – en mijn ouders – kop gegooid. Iedereen denkt het beter te weten en zeiden in het verleden tegen mijn ouders: “Dat laat je toch nooit toe!? Dat zou ik nooit goedkeuren!” Maar wat doe je als je dochter zielsveel houdt van een 27 jarig oudere man? Die oudere vriend is de liefde van haar leven. Die wil ze nooit meer missen, zo zegt ze. Dan kun je toch niet anders dan het accepteren? Nou, na een heftige periode hebben mijn ouder het geaccepteerd en we zijn heel gelukkig met ons drieën. Drieën inderdaad, want in 2015 is mijn vader tot ons grote verdriet overleden. We hebben ontzettend mooie tijden gehad met ons vieren en die zullen we blijven koesteren. Wij zelf merken niet zo veel van het leeftijdsverschil en zijn erg gelukkig met elkaar. De buitenwereld heeft inmiddels ook wel door dat het niet zomaar een ‘bevlieging’ is. Ze zagen ons jarenlang samen in de kerk zitten en we lopen al jaren gewoon lekker hand in hand. Het is heerlijk om nu gewoon door de stad te kunnen lopen zonder dat je steeds na-gegaapt wordt. Tuurlijk, er blijven mensen die het niet kunnen begrijpen. Maar dat doen wij ook. Wij vinden het ook nog steeds raar hoe we elkaar hebben gevonden. Maar één ding is zeker: We willen nooit meer zonder elkaar! Hieronder kun je een artikel lezen dat in de Vrouw editie van de Telegraaf stond op 9 augustus 2003.


Titel:LIEFDE MAAKT BLIND
Uitgave:TELEGRAAF 
Editie:STADSEDITIE 
Publicatiedatum:09-08-2003 
Pagina Code:TA005 
Paginanaam:VROUW

Keur oudere vriend van tienerkind niet af, adviseren deskundigen

Liefde maakt blind

AMSTERDAM – Zette nog geen maand geleden het 12-jarige Britse meisje Shevaun Pennington de wereld op zijn kop door haar 31-jarige internetliefde via Londen en Parijs naar Duitsland achterna te vliegen, afgelopen week hield een Nederlandse dame de gemoederen flink bezig. Zonder een woord tegen haar ouders verdween de 14-jarige Lucila Wellens om haar tien jaar oudere Franse liefde achterna te reizen die ze in Italië ontmoette. Wat is dat met die tieners? Internet het raam uit, niet meer op vakantie en sms- en belverbod? 

“Welnee, geen verboden, dan doen ze het juist. Leef intensief mee maar blijf bezorgd. Simon Carmiggelt zei het al ‘Geef ze te eten en te drinken en ze zullen weer snel verdwijnen’. Nodig de gelukkige dus gewoon een keertje uit. Dan is de liefde vaak snel over”, zegt familietherapeute en publiciste Else-Marie van den Eerenbeemt, die ook doceert aan de Hogeschool van Amsterdam.

“Natuurlijk hoef je als ouder het idee niet te omarmen wanneer je kind een tien jaar oudere vriend blijkt te aanbidden. Maar afkeuren helpt zeker niet”, waarschuwt ze. “Het risico bestaat dan dat het kind zich ook als persoon afgewezen voelt en dat het stiekem verder zijn gang gaat. Spreek wel je zorgen uit, maar koppel het probleem los van het kind.”

Skileraar

Door haar publicaties in bladen en tv-optredens ontving Else-Marie van den Eerenbeemt de afgelopen jaren honderden brieven van ouders en kinderen. De liefde blijkt maar al te vaak aanleiding te zijn voor problemen binnen het gezin. Tal van klassieke voorbeelden passeren dan de revue: “Verliefd op de leraar, de lerares, de badmeester. En de skileraar niet te vergeten, die duikt ook altijd wel weer ergens op. De manier waarop ouders er mee omgaan is soms heel bijzonder. Zo was er een vader die zijn 15-jarige dochter begeleidde naar haar 25-jarige geliefde in Griekenland. Dat gaat misschien wat ver, maar het is een mooi gebaar en tegelijkertijd een goed middel om controle over de zaak te houden. Iets wat ook de moeder van een 15-jarig meisje bedacht nadat ze erachter kwam dat haar dochter stapelverliefd was op een 26-jarige kunstenaar. Ze hadden elkaar ontmoet op een tentoonstelling. Na veel ge’sms besloot de moeder de jongen maar uit te nodigen. Zijn liefde was meteen over toen hij zijn vriendinnetje in de huiselijke context zag. Toen was het ineens weer het kind dat ze natuurlijk nog was.”

“In feite zijn het typische gedragingen voor de adolescentiefase”, zegt collega familietherapeute Astrid van Dam uit Amsterdam. “Een goed voorbeeld ook van een zogeheten cognitieve vernauwing. Ofwel: dat het ene zo belangrijk wordt, dat al het andere daar omheen niet meer wordt gezien. Het kind mist als het ware het brede overzicht en kan niet bedenken dat wat nu zo groot lijkt, er volgende week heel anders kan uitzien. Dat zo’n jongen nu tien of twintig jaar ouder is, met alle problemen van dien, zien ze verder niet.”

Genoemde voorbeelden zijn natuurlijk niet normaal, meent de deskundige. “Een kind dat zomaar vertrekt, een aantal dagen zoek is en ook nog eens bij een tien jaar oudere vriend in het buitenland opduikt, is een heel bijzondere situatie. De verhalen halen niet voor niets de krant. Maar deze vernauwingen horen wel bij het opgroeien”, zegt Astrid van Dam. “Een heftige verliefdheid is overigens niet het enige voorbeeld daarvan. Ook uitgaan, drank- en drugsgebruik. En somberheid niet te vergeten”, zegt de therapeute. “Depressieve gedachten over bijvoorbeeld uiterlijk kunnen zo belangrijk worden dat het kind volledig in zijn isolement raakt en in het allerergste geval zelfs dood wil. Niet voor niets zie je juist in deze leeftijdsgroep veel zelfmoordpogingen.”

Dan mag het met een mooi woord cognitieve vernauwing heten, maar wat dóe je hier nu aan als ouder? Hoe voorkom je dat jouw kind op een dag ook het vliegtuig pakt? “Mijn advies, en dat is eigenlijk altíjd het advies: blijf in gesprek. Praat erover. Dan kan de nuance weer worden aangebracht. Het probleem in deze leeftijdsfase is natuurlijk dat ze niet meer alles wíllen bespreken. Een idee is dan misschien om dit soort onderwerpen te bespreken naar aanleiding van een verhaal in de krant. Dit verhaal bijvoorbeeld. En dan niet in de vorm van ‘Als jij dat ooit doet, dan..’, maar meer op de manier van ‘Zeg, heb jij dat wel eens meegemaakt?’.”

Postzegel

Of problemen als deze iets van de laatste jaren zijn, betwijfelen de therapeuten. “Maar dat er sociologisch gezien het nodige is veranderd, mag duidelijk zijn”, zegt Else-Marie van den Eerenbeemt. “Was de vakantieliefde vroeger na één, hooguit twee brieven en een spannende postzegel bekeken, tegenwoordig houdt zo’n knaap nog lang stand door het fenomeen sms en internet. Zolang je er als ouders over communiceert, kun je het binnen de grenzen houden. Maar neem het probleem en de verliefdheid wel serieus.”

Natuurlijk is er soms veel meer aan de hand en is niet alles te voorkomen of op te lossen met een goed gesprek of een ludieke grap. Onverwachte acties van het kaliber ‘weglopen of op het vliegtuig stappen’ kunnen het gevolg zijn van een veel groter probleem. “Bijvoorbeeld conflicten tussen de ouders. Kinderen proberen dan de aandacht als het ware af te leiden. Een andere oorzaak kan zijn dat het kind zelf al een aantal problemen heeft, bijvoorbeeld binnen het gezin de zondebok is en het nooit goed kan doen – en door weg te lopen probeert hulp te vragen. Soms zul je dan als ouder vastlopen en hulp móeten vragen. Dat kan bijvoorbeeld bij Bureau Jeugdzorg of de Raad voor de Kinderbescherming.”

Na contact te hebben gehad met de Telegraaf heb ik toestemming gekregen om dit artikel online te zetten op Leeftijdsverschil.nl

Bron: Papieren editie van de Telegraaf
Bronnaam: Telegraaf Vrouw
Originele publicatiedatum van bron: 9 augustus 2003 
Originele auteur: Telegraaf

Alle publicaties die wij importeren van een andere bron blijven van de originele eigenaar. Wij claimen van deze publicaties niet dat wij de eigenaar zijn en zullen dan ook altijd de bron weergeven in het bericht.

0 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.